Százezreket érinthet a cukorbetegség anélkül, hogy tudnának róla

Százezreket érinthet a cukorbetegség anélkül, hogy tudnának róla

A cukorbetegség az egyik legalattomosabb népbetegség, hiszen a betegek a kezdeti stádiumban gyakran teljesen tünetmentesek. Ezért nagyon fontos a rendszeres vércukorszint mérés, amelyre évről évre különféle rendezvényeken illetve reklámkampányokkal igyekeznek felhívni a lakosság figyelmét. Mivel a cukorbetegségre jelenleg nincs ismert gyógymód, kulcsszerepe van a megelőzésnek. De akkor sincs minden veszve, ha valakinél diabéteszt diagnosztizálnak.

Egy 2013-ban készült tanulmány ugyanis érdekes, elsőre talán ellentmondásos összefüggésre világít rá, amely reményt adhat a betegség hatékony kezelésére. A tanulmány ugyanis összefüggést fedezett fel a rendszeres kannabisz használat és a metabolikus szindróma, az elhízás és a cukorbetegség előfordulási gyakorisága között. A tanulmány szerint a kannabisz használók esetében kevesebbszer fordultak elő az említett rendellenességek annak ellenére, hogy étrendjük általában szegényesebb az átlagnál.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy egészségünk védelmében kannabiszt kellene használnunk, ugyanis a kenderben található egyik hatóanyag, a kannabidiol is segíthet ugyanezt a jótékony hatást elérni. Ráadásul teljesen legálisan, és a hozzászokás illetve bódító hatás kockázata nélkül. Tehát a CBD-t tartalmazó étrendkiegészítők, például a CBD olaj cukorbetegség kezelésében is hasznos lehet.

Share