Nem légből kapott ok

Nem légből kapott ok

Mindenki ismeri azokat a sokszor inkább vicces tudományos híreket, mikor Brit kutatók megállapították, hogy…  Nos, egy hasonlóan sokakat foglalkoztató kérdésnek járt utána most az egyik tudományos portál: tudniillik, hogy miért festik fehérre a repülőgépeket.

Megfigyelhető ugyanis, hogy a legtöbb utasszállító repülőgép valóban fehérre van festve, lennie kell tehát valamilyen ésszerű magyarázatnak.  A legtöbben valószínűleg kitalálhatjuk az egyik okot, miszerint a fehér szín jobban visszaveri a hőt, a gép tehát nem melegszik fel a levegőben érő közvetlen napsütéstől. Azt már kevesebben gondolnánk, hogy biztonságtechnikai ok is van a háttérben, a madarak számára ugyanis a fehér szín kontrasztosabb, jobban észreveszik, így elkerülhetőek az ütközések.

Talán a legfontosabb ok mégis a költség; a festés bár szükségszerű, de nagyon drága. Korrózióvédelem szempontjából elengedhetetlen, hogy a gép teste hosszú életű legyen, viszont a színes festékek jobban kifakulnak idővel, gyakrabban kellene tehát újrafesteni. A fehér esetében viszont ez nem zavaró, így gazdaságosabb.

Share