A sport mentális oldala

A sport mentális oldala

A győzelem fejben dől el, tartja a mondás. A fizikai rátermettséget ugyan nem helyettesíti, de a rendszeres és szakszerű sport szakpszichológiai tanácsadás mára elengedhetetlenné vált az (él)sportolók körében. A sport és a mozgás növeli az életminőséget és egészségvédő hatással bír, természetesen egy átlagos, hobbi szintű sportoló számára is hasznos lehet felkeresni egy szakembert.

Ha jobban belegondolunk, egy főállású sportolónak tökéletes mentális állapottal kell rendelkeznie a pályaválasztástól egészen az aktív versenyzés lezárásáig. Ez is egy szakma, csupán nem a hagyományos értelemben véve. A kitartás és a motiváció alapvető. Minden nap ugyan azért a távolban kitűzött célért-legyen az egy házi bajnokság, országos, világverseny, vagy olimpia- dolgozni és fejlődni nagy erőfeszítéssel és áldozatokkal jár.

Mindezek mellett kulcs fontosságú a kudarctűrő képesség fejlesztése és a teljesítmény szorongás oldása. Egy pszichológus ráadásul a versenyzőkkel foglalkozó személyzet, azon belül is a tanítványával napi kapcsolatban lévő edző munkáját is segítheti.

Share