Szabadság kisokos

Szabadság kisokos

Minden munkavállalónak hasznos tudnia, hogy pontosan mennyi szabadság jár neki egy adott évben. Egy kis segítséget szeretnék adni az éves szabadságok kiszámításához. Lássuk, mennyi az, ami jár:

Alapszabadság, ez törvény szerint 20 munkanap, ami mindenkinek jár. Életkor után járó szabadság, ami betöltött 25 éves kortól jelent +1 napot, majd 3 évente újabb +1 nap, egészen 45 éves korig. A maximum onnantól jár, ami + 10 nap. Gyerekek után járó pótszabadság: mindkét szülőnek jár a gyermek(ek) 16 éves koráig, 1 gyermekre +2 nap, 2 gyermekre +4 nap, 3 vagy több gyermekre +7 nap. Apaszabadság: a gyermek születése után jár +5 nap, a baba maximum 2 hónapos koráig lehet kivenni  Rendkívüli szabadság: hozzátartozó halála esetén is jár +2 nap szabadság, a halálesettől számítva 60 napon belül. Ha tehát egy 35 éves munkavállaló vagyok 2 gyerekkel, akkor évi 24 nap + 4 nap jár, összesen 28 szabadnap.

Fontos szabály még, hogy az adott évben szükséges kiadni a szabadságokat, átvinni csak maximum 5 napot lehet – ami azonban nem növeli a jövő évi keretet, és kifizetni sem lehet a ki nem vett napokat.

Share