Középkori leletek kerültek elő Oslóban

Középkori leletek kerültek elő Oslóban

A karácsony előtti héten két olyan leletet találtak Oslo középkori belvárosában, melyeken skandináv rúnafeliratok olvashatók. Az egyik egy csontdarabba vésett felirat, és ez az első alkalom több mint 40 éve, hogy Oslóban ilyen lelet előkerül. A másik egy fadarabba vésett felirat, ami vallásos szöveget tartalmaz óskandináv (Norse) és latin nyelven egyaránt. 

A csont egy nagytestű háziállaté lehet, valószínűleg lóé vagy tehéné, és 13 tisztán olvasható rúna van az egyik oldalán, a másik oldalon csak egy látható halványan. A leletek pontos korát még vizsgálják, de hasonló tárgyak a 12. és 14. század közötti időszakból szoktak előkerülni. A feliratok pontos értelmezése sem egyszerű feladat, mert töredékes feliratok szoktak előkerülni, és az írás szerzőjének célja is általában ismeretlen.

Egy vasúti fejlesztési projekt miatt kezdtek ásatásokba 2021-ben Oslo belvárosában, és 2022-ben is folyik a munka. Korábban már egy 13. századi faragott figurát is találtak itt, ami egy emberalakot ábrázol, karján egy sólyommal.

Share