Amit érdemes tudni a kötelező szünetekről munka közben

Amit érdemes tudni a kötelező szünetekről munka közben

A kötelező szünetek munka közben iparágtól, szakmától függően változhatnak. A monoton vagy épp nagy odafigyelést igénylő munkakörök esetén ez a szünet hosszabb lehet, és rendszeresen meg kell tartani a munkaidő alatt.

Egyébként ezek a szabályok a munkaadó számára is hasznosak. Ne gondoljuk, hogy ezzel csökken a termelékenység, illetve ne úgy tekintsünk ezekre, mint olyan kiesett munkaidő, ami helyett inkább gőzerővel kellene dolgozniuk a munkavállalóknak. Hiszen egyetlen ember sem terhelhető a végtelenségig, főleg akkor nem, ha egész nap monoton munkát végez. Ilyenkor a kötelező szünetek munka közben segíthetnek, hogy felfrissüljenek, pihenjenek, és a szünet után jobban tudjanak a munkájukra koncentrálni. Így csökkenhet a hibázások száma és valószínűsége is, ami a munkáltató számára is előnyös, illetve hosszú távon segíthet elkerülni a munkavállalók kiégését. 

Fontos még tudni, hogy a kötelező szünetek elmulasztása nem szabályszerű, hiszen ez a munkavállók jogainak egyike, amit kötelező biztosítani.

Share