A rohanó, stresszes életmód miatt nagyon sok ember küzd emésztési problémákkal, amit enyhébb esetekben gyógynövényekkel is lehet kezelni.
A különféle gyógynövények közül jól ismert a máriatövis hatása az emésztésre. A máriatövis érett termését nyáron, július közepétől lehet gyűjteni. A termés flavonoidokat (mint például a híres szilimarin), keserű anyagokat, gyantát, linolsavat és olajsavat is tartalmaz. Ezek a hatóanyagok májvédő funkcióval rendelkeznek, segítik a májsejtek regenerálódását. A magot pedig teaként lehet felhasználni szárítás után illetve őrleményként kapszulázva.
A máriatövis teához egy teáskanál szárított, frissen morzsolt máriatövis magot kell leönteni 2,5 dl forró vízzel, majd lefedve hagyjuk állni 20 percig. Ezután leszűrjük, mégpedig úgy, hogy a mag finomabb szemcséi a teában maradjanak. Lehetőleg éhgyomorra fogyasszuk a teát és maximum 6 hétig, kúraszerűen alkalmazható.
Ha pedig a tea valamilyen okból mégsem illik az ízlésünkhöz, akkor lehet helyette 1 kávéskanál porrá zúzott szárított máriatövis magot egy evőkanál mézben elkeverve fogyasztani éhgyomorra.