Hogyan lehet megértetni a fiatalokkal a háború szörnyű valóságát?

Hogyan lehet megértetni a fiatalokkal a háború szörnyű valóságát?

Érdekes most erre a könyvre gondolni, hiszen a megjelenése évében, 2019-ben valószínűleg még teljesen távoli és elképzelhetetlen dolognak tűnt az európai fiatalok számára a háború kegyetlen valósága, azonban 2022-ben éppen csak egy lépésre vagyunk tőle.

A mai európai fiatalok közös élménye, hogy békében nőttek fel, s nincs fogalmuk róla, mit jelent éhezni és nélkülözni. A Ha háború lenne nálunk című könyv éppen arra mutat rá, hogy mi lenne, ha nekünk, európaiaknak kellene például Egyiptomba menekülnünk egy hazánkban dúló háború elől? Mi lenne, ha magyarok és osztrákok civakodnának az afrikai menekülttáborokban? Mi lenne, ha a tizenéves kamaszok legnagyobb gondja nem az lenne, hogy nem kapták meg a legmenőbb mobiltelefont, hanem mondjuk az, hogy miként szerezzenek hamis papírokat a családnak, amivel aztán elmenekülhetnek a szörnyűségek elől?

A történet egyes szám második személyben megszólított főhőse tizennégy éves fiú. Így egészen pontosan azt érezhetjük, amire maga a könyv és a cselekmény is szeretne rámutatni, hogy sajnos ez mind megtörténhet bárkivel.

Share