Földtörténet a jégbe rejtve

Földtörténet a jégbe rejtve

A Föld régi éghajlatát kutatni nem újszerű dolog, számos korábbi kutatás foglalkozott már azzal, hogy a jégben történő fúrásokkal kibányásszanak több százezer évvel ezelőtt képződött jégrétegeket. Ezek tanulmányozásával képet kaphatunk a Föld egykori éghajlatáról, légköréről és az életkörülményekről. Ezeket az ismereteket fel tudják használni a jövőbeli éghajlatváltozások modellezésére, tudván hogy az antarktiszi jégtakaró korábban hogyan reagált az üvegházhatást okozó gázok emelkedésére.

Most minden eddiginél ambiciózusabb kutatásba kezdtek amerikai tudósok, és csaknem 100 méteres lyukat fúrtak az Antarktisz jegébe. Különleges fúróikkal ilyen mélyre is tudnak hatolni a jégbe, mivel céljuk a legrégebbi, akár több millió éves jégmagok felkutatása. Olyan egybefüggő jégréteget keresnek, ahonnan egyetlen fúrással tudnak egy hosszú jégmagot kibányászni, mivel ezt mesélné el a teljes földtörténetet.

Az egyik kutató még érdekfeszítő videokat is megoszt a kutatásról, amivel nagyszerűen hívja fel a figyelmet a témára, már több mint 15 millió megtekintést ért el a TikTokon.

Share